Connect with us

Демос

Мика Зайкова разкри чудовищна афера, на властта: Измамиха 900 000 пенсионери! С тия 4 лева да си…

Published

on

Икономистът Мика Зайкова упрекна държавата, че е подвела най-бедните пенсионери, като им е дала или никакво, или нищожно увеличение на пенсиите.  

Най-бедните хора не получиха увеличение на пенсиите, т.е. тези, които са с минимална, защото измислиха един базов размер, който е изчистен от всички неща. Това казa пред Би Ти Ви икономистът Мика Зайкова.

„Между 700 и 900 хиляди пенсионери от 2 042 000 получиха увеличение на пенсиите. По-голямата част или не са, или са им дали жълти стотинки“, добави тя. 

Зайкова обясни, че преизчисление на пенсиите имат право тези, на които са за изслужено време и старост, работили са колкото трябва, а също така и на онези, които имат инвалидни пенсии, поради общо заболяване, трудова злополука, военноинвалиди, вдовиците и вдовците.

Зайкова обясни, че изчисляването на базовия размер става с действително отработеният трудов стаж, с парите, които и получаваш и с това какво е съотношението със средния осигурителен доход. 

„Минималната пенсия е 467 лева и хората си остават с тези пари. Средното увеличение е 124 лева. Едни са получили стотинки, а други по над 200 лева. С тези 4,10 лева, които пенсионерът ще получава повече дневно, какво да си купи“, попита тя. 

„Минималната пенсия я увеличиха с 37 лева (от 1 юли), припомня тя. Това значи с 1,24 лева на ден. Най-високите бяха повишени с 4 лева, а определянето на базовия размер става като се изчисти пенсията от всички добавки и от това, което ти е подарила държавата. Това е средният осигурителен доход за годината на пенсиониране, умножен по индивидуалният коефициент и цялата какафония е в него“, коментира бившата депутатка. 

Има ли жив човек, който може да го сметне това, възкликна водещият.

Има, но може с програма, отговори тя.

„Индивидуалният коефициент представлява съотношение на личният ти осигурителен доход, който си внасял, разделен на средния осигурителен доход за съответния месец и за всички, през които си работил. Смята се за всеки месец, събира се и се разделя на отработеното време. Получава се личен коефициент“, уточни Зайкова. 

„За хората със старите пенсии преди 2007 г. застопориха средния осигурителен доход на 398,17 лева. Той се умножава с индивидуалния коефициент и с число, което се променя през годините. През 2009 г. то бе 1, от 2016 – 1,02, а от 2020-1,2“, каза още тя. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени