Connect with us

Нюзрум

Татяна Дончева издра очите на Корнелия Нинова в Нова тв и я заплаши с нещо много страшно догодина

Published

on

„Случващото се е дежа вю. Ситуацията се повтаря за пореден път. Сега е четвърти – трите миналата година и сега, дава възможност да се прецени струва ли си на малки политически субекти да продължават да се въртят на виенското колело и всеки да произвеждат парламент, който никъде не може да хванеш, не може да направиш доминираща посока, сериозно законодателство, едно нещо, но да е като света… Проблемът е не само, че са малки партии, а че лидерите са малки. Вижте колко кампании минаха без да може да отличиш някакво стратегическо мислене“. Това заяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева по Нова тв.

Дончева даде припомни диспута в „Панорама“ отпреди дни, в който участваха Делян Добрев от ГЕРБ, Асен Василев от ПП и бе пуснато видео с Иван Костов. „Ако бях в това студио, щях да се гръмна на мястото на присъстващите. Той има космическа разлика в мислене, подход към държава и решения, във всичко“, заяви тя.

Според нея изборите са етап, а след него следва друг. Избирателят трябва да знае, че в него подготвителните и последващите етапи имат ключово значение. „Те гласуват без да мислят какво се получава и после искат да имат политици, които да комбинират. То, това не е свободно съчинение. За разлика от бизнеса и заклинанията „Аз с теб никога няма да търгувам“, в политиката имат по-друго значение. Субективните отношения между партньорите в бизнеса могат да бъдат променени, но в политиката, освен субективните отношения между лидерите и партиите има граждански нагласи“, подчерта тя. Според нея гражданите са отговорни, че отиват на избор без да има между какво да избират.

„Не е проблем в пропорционалната или мажоритарната система липсата на заинтересованост у избирателите“, смята Дончева.  И обясни – ако политическите лидери и партии не дават никаква опция, защото в никой от тях няма потенциал да реши проблемите, затова и хората не ходят на избори. И се възмути, че вече на няколко избори не е имало програми, „не, че някой ги чете“, добави обаче тя. Но според нея от тях ще се разбере бъдещето на държавата.

Тези избори бяха най-папагалските, които съм виждала, но бяха следствие от тези миналата година – всичко бе едни опорни точки, посочи Дончева.

Няма нужда да се напъваме за редовно правителство, трябва ни такова, което да взима адекватни решения в този сложен момент, смята още тя.  Освен това няма и разлика в правомощията на служебно и редовно правителство. И попита какво ще направим с 16 самолета F-16, които могат да бъдат „схрускани“ от по-мощна армия за няма и половин ден. И вметна, че Коста Рика са се отказали да имат армия и влагат парите си в друго.

За скандалите в БСП тя иронизира, че Кирил Добрев всеки път се хващал като малко дете и мислел, че ше му излезе сметката. „Корнелия Нинова няма да подаде оставка и минус 4% да е, и минус 10. Търси други изходи ако можеш, по възможност без прокуратурата“, заяви тя. Смята, че БСП е унищожена като потенциал и трябва да има нова ляво-центристка партия, която догодина да използва потенциалните местни и парламентарни избори. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени