Connect with us

Fake Harvard

Мика Зайкова: Ако искахме да сме на власт, щяхме да си делкаме откраднатото от Киро и Асен и готово

Published

on

„Истината се плаща скъпо. Затова ние не сме там (в парламента, б. р.), защото имаме лошия навик да говорим истината“, заяви пред БНТ Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

„Ние ако искахме да сме там, щяхме да сме още в коалиция и да си взимаме от разни хора. Вместо да купуваме евтин газ, щяхме да купуваме скъп газ като Киро и Асен и да си делкаме парите, ама не го правихме. Тук през цялото време има руски газ, но много по-скъп“, коментира тя.

Според Зайкова инфлацията у нас е особена, а нейното лечение се инвестициите. По думите на икономиста техниката и технологията на България са на ниво 50-те години на 20 век, защото 92% от бизнеса е съставен от малки и средни предприятия. Мика Зайкова заяви още, че сме похарчили 825 млн. лв. за капиталови разходи тази година.

„Може да ми се обидят младите господа от „Продължаваме промяната“, ама те не знаят какво е държава, а искат да я управляват. Извинявайте, ама така не се управляват финанси и държава като България, която се нуждае от инвестиции. За първото полугодие ние имаме минус 532 милиона евро чужди инвестиции“, каза тя.

Advertisement

Има нужда от ръст на минималната заплата, защото той в момента е 8%, а инфлацията е 18%, подчерта Зайкова. Според нея се задава сериозна рецесия в Европа:

„Италия е фалирала държава, тя не може да си подаде вътрешен дълг. 11 държави, между които и Германия, имат ръст на дълга над 60%, някои даже и над 100. Ние засега сме добре – 29,2%, но ще започнем с бързи крачки да вървим към 40%. Когато ти обещаваш пари на майките, на пенсионерите, на бедните и когато бъркаш социалното подпомагане с пенсионната система, нещата се разбъркват“, коментира тя.

„Попитайте г-жа Велкова (служебният финансов министър, Росица Велкова, б. р.) какво е състоянието на бюджета и тя ще ви каже, че пари няма“, коментира Мика Зайкова. „Храните са поскъпнали с 24% през последото тримесечие, водата – с 40%“, каза още тя.

„Планът за възстановяване ще ни донесе 13 млрд. евро не знам кога. Ако ние сега не направим правителство и не приемем тия 22 закона, няма да видим и един цент. Друго, което удобно се премълчава е, че от 2023 г. няма да има регулирани цени, тоест, аз и вие вкъщи ще плащаме тока колкото струва, а не колкото ни е казал КЕВР“.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени