Connect with us

Парламент

„Труд“: Няма да има правителство! Киро и Асен ще клатят Бойко, ДееБъ! Избори – на 26.02. или на 6.03.

Published

on

В 48-ото Народно събрание съставянето на правителство е мисия невъзможна, коментираха представители на различни формация в парламента, цитирани от „Труд“.

Причина за това е, че коалиционните партньори от предишната власт – “Продължаваме промяната” (ПП), “Демократична България” (ДБ) и БСП нямат намерение да приемат офертата на ГЕРБ и да седнат на масата за преговори, казаха от партийните централи.

Тезата на трите формации била: “партиите, които свалиха предишното правителство, да си направят свой кабинет”. Това означава провал на предложението на ГЕРБ за широка коалиция, в която лидерите да отстъпят крачка назад. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да прави правителство само с ДПС, “Възраждане” и “Български възход”, независимо че четирите партии събират мнозинство от 142 депутати.

Предишните партньори във властта вече правят сметки за втория мандат. С него ГЕРБ ще бъдат вкарани в капан, защото ако подкрепят правителство с мандата на “Продължаваме промяната”, ще се самоубият политически за своите избиратели. Ако не подкрепят такъв кабинет обаче ще бъдат обвинени, че саботират стабилността в държавата, коментират политически наблюдатели.

Ден, след изявлението на Борисов и предложението му за съставяне на контактна група, от ПП казаха, че ще имат официална позиция най-рано в края на седмицата и припомниха казаното от съпредседателя на партията Кирил Петков след вота. В нощта на изборите Петков бе категоричен, че партията му няма да преговаря с ГЕРБ. “Всякаква подмяна на нашите обещания би била предателство към нашите избиратели”, каза той в отговор на въпрос дали има някакъв начин да дадат подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ.

В ПП се коментира, че ако се стигне до втория мандат, ще положат усилия за съставяне на правителство. ПП, БСП и ДБ общо имат 98 депутати. С тези на “Български възход” стават 110, т. е. далеч под необходимите 121. Трите партии участвали в предишната власт казаха, че освен с ГЕРБ не биха преговаряли и с ДПС, а от “Възраждане” са категорични, че не биха участвали в никакво друго правителство, освен в свое. Това означава, че и с втория мандат би било невъзможно съставянето на кабинет.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов днес предложи КСНС при президента да търси разбирателство между партиите, вместо срещи, организирани от ГЕРБ. “Като основно действащо лице в мандатната процедура, но и по отношение на националната сигурност, според мен президентът има компетентността да свика партиите и да проведе една или няколко консултации, докато се стигне до изясняване на въпроса”, твърди съпредседателят на “Демократична България” пред “Дойче веле”.

Нищожни опции за съставяне на правителство, според анализатори има и с третия мандат, който този път президентът едва ще връчи на БСП. Причината е, че Корнелия Нинова обяви Румен Радев за един от основните врагове на партията и му преписа заслугата за изборния си провал. Ако мандатът отиде при ДБ, развитието на сюжета ще повтори всичко, което е било при втория мандат. По-различно би било само, ако Радев даде последния мандат на Стефан Янев, което едва ли е възможно заради промяната в отношенията между двамата бойни другари, настъпила след решението на бившия служебен премиер за партийно строителство.

Политици и анализатори предпазливо започнаха да прогнозират кратък живот на 48-ото Народно събрание, но сметките за евентуални предсрочни избори вече започнаха. Най-дългият срок, в който може да работи новият парламент при положение, че няма да се излъчи правителство, е до началото на януари 2023 г. Това означава, че изборите биха могли да бъдат в първата неделя на март – 6 март. При разпускане на 48-ото Народно събрание в края на декември, то изборите за 49-ото Народно събрание биха се провели на 26 февруари.

Най-четени