Connect with us

Нюзрум

Елена Йончева като истински комунист: Срам ме е от БСП! Никаква Украйна в НАТО!

Published

on

Българската позиция за членството на Украйна в НАТО е правилна. Приемането на Киев в Алианса в този момент ще въвлече още 30 държави във война. От локален, конфликтът ще се превърне в световен. Това каза в интервю за Дарик радио евродепутатът Елена Йончева.

Тя посочи още няколко аргумента в подкрепа на решението на президента Румен Радев да не се присъедини към част от декларацията на девет държави членки на НАТО от Централна и Източна Европа. Текстовете се отнасят към ангажимента на Пакта за приемане на Киев.

Подобен ход в този момент би бил в разрез с правилата на НАТО, които не позволяват държава, която се намира във война, да бъде присъединявана. Освен това за решението е необходимо съгласието на всички членове на Пакта. Ситуация, в която Украйна е извън НАТО, дава повече пространство за действие на държави членки, без да е необходимо предварително одобрение на Пакта. И с това може да се обясни скептичното отношение на генералния секретар Йенс Столтенберг към искането на Киев, коментира още Елена Йончева.

Новото правителство в България трябва да има умно и много предпазливо отношение към това, което се случва в Украйна. Да не допусне страната ни да бъде въвлечена във война, каза тя. Евродепутатът посочи темата като една от двете най-важни за бъдещото управление. Очевидно българските избиратели решиха правителството да бъде коалиционно. То обаче трябва да може да решава конкретни проблеми – укротяване на високата инфлация, преодоляване на социалните трудности, да осигури защита на работните места, както и нормални условия за икономическа дейност. Нови избори няма да променят политическата картина, може би с малки размествания. Ниската избирателна активност е присъда за партиите у нас, според Елена Йончева.

Тя определи като шокиращи и срамни резултатите на БСП. Ако съберем критична маса подкрепа вътре в партията, могат да бъдат излъчени нови лидери, които да изведат левицата на водеща позиция в България. Такава, каквато заслужава, коментира още евродепутатът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени