Connect with us

Гербери

Най-важната жена до Бойко: В ГЕРБ не сме забравили какво говореше за нас Румен Радев…

Published

on

„Длъжни сме да направим всички възможно, за да не бъде изхвърлен вота на всички гласували български граждани“, коментира пред БНТ Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя предупреди, че с всеки следващ предсрочен вот ще става все по-трудно да се сформира правителство.

„Политическите кризи се задълбочават. Ако отидем на избори през януари, тогава възможността за кабинет ще бъде още по-трудна. Всеки следващ избор разбива фундаментите на представителната демокрация в България“, изтъкна Атанасова. По думите от партия ГЕРБ са готови да разговарят с всички, като е важно да се очертаят точките на консенсус в парламента и около тях да се излъчим правителство. Тя изреди и приоритетите в предстоящите разговори – геополитическата ориентация, съдебната реформа, енергетиката и икономическата криза, приемането на бюджет за 2023 г.

„Всяка кандидатура за министър трябва да бъде възможно най-безспорната в публичното пространство. Трябва да намерим хората, за които не може да се каже една лоша дума. Фигурата на премиера трябва да бъде максимално приета от партиите в Народното събрание и да се ползва с едно сериозно доверие“, уточни Атанасова.

Атанасова прогнозира, че ако не се стигне до консенсус, през февруари отново ще има избори, които ще покажат същия резултат. Според нея от „Продължаваме промяната“ няма как да съставят кабинет без ГЕРБ или ДПС.

Advertisement

„Не е ясно на кого ще бъде връчен третият мандат, но без участието на ГЕРБ в кабинета, той би бил нестабилен. Числата ясно показват това“, смята юристката.

Десислава Атанасова прогнозира, че президентът Румен Радев ще свика 48-ото Народно събрание преди края на едномесечния срок, тъй като са необходими важни решения, свързани с бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост. Тя допълни, че от ГЕРБ не са забравили репликите, които отправи държавният глава към тях през последните години, но сега трябва да мисли за кризисни решения.

„Безспорна е ролята на президентската институция. Разбира се, че президентската институция трябва да проведе консултации и да се търси консенсус между политиците и аз очаквам това от господин Радев“, поясни Атанасова. Тя допълни, че ако се стигне до консенсус между партиите за бъдещо управление, от ГЕРБ ще настояват всички участващи в него да положат подписите си под коалиционно споразумение.

„Трябва всички да се подпишат и това е гаранцията, че ще се успее. В противен случай ще стигнем до момент, в който лидерите са някъде и парламентарната подкрепа я няма в момента“, подчерта Атнанасова. Тя отбеляза, че в парламента ГЕРБ ще предложи председателите на комисиите да бъдат разпределени на пропорционален принцип спрямо мандатите на парламентарните групи.

„Ще се опитаме да постъпим по начин, който да даде представителност на всички“, увери Атанасова.

Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени