Connect with us

Парламент

Сензационно в „Труд“: В Украйна става страшно! Заради това ще има коалиция на ГЕРБ с…

Published

on

Една седмица преди предсрочните парламентарни избори на 2 октомври има само две по-засукани интриги: с колко ще спечели ГЕРБ и колко и кои партии ще влязат в 48-то Народно събрание. Това коментира пред „Труд“ математикът проф. Михаил Константинов.

След отчитане на публикувани вече данни от социологически проучвания и с оглед на евентуалното гласуване в чужбина, проф. Константинов каза, че се очертават три възможни парламентарни конфигурации – съответно с 8, 7 и 6 политически формации.

При седем и осемпартиен парламент ГЕРБ ще има с 20 депутати повече от “Продължаваме промяната” (ПП), а при шестпартиен парламент – с 22 повече.

“Има такъв народ” е на санитарния минимум и имат шанс да са част от следващия парламент единствено, ако за него се класират осем формации. Прогнозата на проф. Константинов е, че биха имали 11 депутати. Според изчисленията му БСП са близко до мандатите си от 47-ото НС, в което имаха 26 народни представители.

“Възраждане” се очертават като четвърта политическа сила. Това е партията, която се очаква да удвои резултата си от ноември миналата година.

При “Продължаваме промяната” прогнозата е за съществен спад на мандатите. От 67 в предишното НС, сега максимумът е 51, при шестпартиен парламент и 46 – при осемпартиен.

Партията на Стефан Янев при шест формации в парламента не влиза, а при останалите два варианта би имала 12 народни представители.

Обединението “Демократична България” бележи малък ръст на мандатите – от 16 на 20 (при 8 формации в НС).

ПП+БСП+ДБ в нито един от трите варианта не формират мнозинство – при 6 партии в НС събират 100 депутати, при 7 партии в НС – 95, а при 8 – 90. От “Продължаваме промяната” обявиха, че ако трите партии не съберат 121 депутати, отиваме на нови избори.

Евентуална коалиции ГЕРБ + ПП би събрала мнозинство от 124-ма депутати само при шестпартиен парламент. Коалицията ГЕРБ + ПП ще се случи, ако ситуацията в Украйна рязко се влоши, а тя отива именно натам, коментира проф. Михаил Константинов.

“Тогава от Посолството рязко ще ни набият канчетата така, че на политиците ще им се отбрулят ушите. И тогава ще има “няма не искам, няма недей…”, каза още математикът.

Интересната комбинация ГЕРБ + ДПС + “Възраждане” при всеки парламент има мнозинство от 127 до 140 депутати. “Но такава коалиция не се очертава. Засега”, коментира на проф. Константинов.

Най-четени