Connect with us

Нюзрум

В Нова телевизия не могат да повярват, че рогоносецът от БСП каза това в ефир!

Published

on

Това, което мога да кажа седмица преди изборния ден, е да призова хората да гласуват за политически сили, които да формират кабинет. Трябва да има правителство и всеки ден ни изненадват различни тежки ситуации. Държавата има нужда от парламент и правителство. Това каза Георги Свиленски от БСП пред Нова тв. 

„В тази кампания се наслушахме на много предложения, но е факт, че ще има 6-7 партии. С ГЕРБ и ДПС няма да правим правителство. Колегите от другите партии се чудят как да заобиколят това. Ако не бъде постигнато правителство, изборите са най-лош вариант. При втория опит за съставяне на правителство написахме програма, поканихме всички партии и отидохме на избори. ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са едни и същи партии. Те работят заедно. Надяваме се да имаме достатъчно гласове, за да не ни извиват ръцете, както ИТН правеха“, обясни той.

„Конституцията е казала, че когато не се състави правителство, отиваме на избори. Стефан Янев внесе проект за чужда армия в България. Да ги наречем допълнителни батальони. Те не са натовски. В диалог постигаме съгласие с ДБ и за самолетите. Ние не казваме, че не трябва да се модернизира армията, но точно сега ли“, попита Свиленски. 

Той заяви, че БСП има категорична позиция за войната в Украйна, а за референдумите ще се произнесе след Национален съвет на партията. 

„Не искаме да се бъркаме в конфликта. Даваме хуманитарна помощ. Ние сме партия на мира. Нито аз, нито председателят на партията не можем да кажем дали признаваме референдумите в Украйна. Аз няма да кажа никакво мнение, докато не се произнесе партията. Когато минат изборите, поканете ме в лично качество“, каза кандидатът за депутат на левицата.   

Мира Иванова попита Свиленски дали може да се окаже, че само БСП подкрепя референдумите на Путин, след като дори Сърбия обяви, че няма да ги признае, но той отказа да коментира темата преди съветът на партията да се произнесе. 

Кандидатът за депутат на левицата посочи, че БСП няма да подкрепи санкциите срещу Русия, защото се оказва, че тя печели много повече след налагането им, а Европа губи. 

„Ако Европа засили санкциите, ще се къпе не веднъж седмично, а веднъж месечно. Ние казваме, че трябва да се спрат всякакви военни действия. С оръжия няма как да се спечели войната. Винаги ще има жертви“, обясни той. 

Водещата Мира Иванова поиска Свиленски да й каже дали БСП нарича Русия „приятелска държава“, въпреки заплахите на Путин, че ще използва ядрено оръжие. 

Ако продължаваме по този път с мобилизация, изпращане на оръжия и да се подкрепят една или друга санкция, ще се стигне и до това, за което говорите. Ние се борим за подкрепа на тези, които ще ни изберат. 80% от българите са против санкциите и изпращането на оръжия за Украйна. Ние се борим за техните гласове„, каза той. 

„Тоест, вие следвате, а не задавате тенденция“, каза го Иванова и посочи, че остават едва няколко минути до края на интервюто. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени