Connect with us

Парламент

„ГЕРБ печели категорично изборите! Гладът на хората ще накара партиите да има правителство“

Published

on

Партиите с твърд електорат ще спечелят подкрепата на своите симпатизанти. „Продължаваме промяната” обаче не разполага с такъв, защото е „скорошен феномен, пък и е претърпяла коренна промяна и по отношение на базата си и на ключовите лица, които са представителни за тази група хора”. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.

„ПП започнаха като продукт на президента Радев, впоследствие влязоха в конфликт с него, в открита война в момента, което в голяма степен ще промени изцяло профила на хората, които подкрепяха ПП на парламентарните избори през ноември, на 80% те няма да бъдат същите. Сега именно това е любопитно да се наблюдава, в какъв обществен сегмент се намират хората, които ще подкрепят ПП, по какъв начин се осъществява комуникацията с тях и дали това ще доведе до добър резултат“, коментира още доц. Стойчев.

Политологът определи изработването на принципите на едно работещо мнозинство в парламента като важна точка за успеха от предстоящите парламентарни избори.

Българските партии трябва да узреят, че преди всичко ангажимента е към парламентарното мнозинство, а не към кабинета. Лидерите не отиват да стават министри в кабинета, а остават в парламента като лидери на своите парламентарни групи, оттам вече формират политики, които след това технически или експертни лица в кабинета изпълняват, заяви експертът.

За съставянето на кабинет от съществено значение Стойчев определи също така как ще подходят ГЕРБ.

„Вече е сигурно, че ГЕРБ ще бъдат първа политическа сила. Предстои да видим дали тази реализация на първия мандат ще хвърли мостове към останалата част от парламента да се търси консенсусна подкрепа и на каква цена ще бъде тя. Ако ГЕРБ не успее с първия мандат, това ще предопредели по какъв начин втората политическа сила ще тръгне по пътя на разговори“, отбеляза още Стойчев и добави, че кабинет трудно ще се състави, защото се налагат коалиционни разговори.

Политологът не изключи възможен бъдещ консенсус между партиите на промяната и партиите на статуквото. „Намаляването на покупателната способност, масовото обедняване и възможностите за преодоляването на тези социални ефекти са проблемите, които вълнуват обществото и на фона на задълбочаваща се политическа и икономическа нестабилност, ще трябва политиците да спрат да говорят за промяна, а да търсят работещи решения и изходи от кризата“, подчерта доц. Стойчо Стойчев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени