Connect with us

Нюзрум

Министър Денков иска допълнителни тестове за децата, заговори за затваряне на училища

Published

on

„Омикрон вълната ще донесе повече болни деца. Новото е, че всичко се развива много по-бързо. Обучението продължава в клас. Амбицията е да завършим срокът с децата в училище. В момента единственият голям риск е да не би да почнат много бързо да се пълнят болниците и интензивните легла, тогава ще трябва да затваряме и училищата. Ако има някъде заразен ученик, затваряме паралелка, не цялата страна“ заяви министърът на образованието акад. Николай Денков.

„Около 88% около Коледа бяха в училище. Сега малко повече са вкъщи, така че има някакъв уплах. Почти 50% от учителите са ваксинирани. Щадящите тестове успяват да предпазят от големи клъстери със заразяващи. Те са необходими, но не могат да решат изцяло проблемът. Според мен е по-добре да бъдат два пъти седмично, но към момента нямаме толкова тестове, добави той.

Докато зависи от мен, ваксините за учители и ученици ще бъдат доброволни. Ще задържим срока, както е предвидим. Учебната година очакваме да завърши по график. Обмисляме дали новата учебна година да започне по-рано, около 5-и септември, каза още министърът.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени