Connect with us

Нюзрум

Бъгария потъна в скръб, издъхна велик актьор! Желанието му е да го погребат в Созопол

Published

on

Актьорът Досьо Досев е починал късно снощи. Доайенът от филмовия екран и сцената ни напусна на 88-годишна възраст.

„Созопол и България осиротяха! Напусна ни един велик актьор, добър приятел и голям Човек! Връзките и контактите, които имаше, винаги ги използваше в помощ на хората от града. Той беше влюбен в Созопол и в младите хора. Беше един посланик на щастието и доброто!“, съобщи и Христо Бардуков, главен експерт „Спорт, демографски и етнически въпроси“ в Община Созопол:

„Един голям артист, Човек, бохем, неразривно свързан с Театър „София“, пое по пътя към звездите! Доска, светъл ти път!“, написа в социалните мрежи актрисата Милена Живкова.

Артистът бохем е роден в София на 12 април 1934 г., но е свързан с Бургас и най-вече със Созопол, където имаше къща.

Advertisement

Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, през 1955 г. със специалност актьорско майсторство. Работил е в Драматичен театър „Боян Дановски“ Перник (1955 – 1956), Сатиричен театър „Алеко Константинов“ София (1956 – 1957).

Играе в Бургаския театър в славния период, когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори между 1957 и 1961 г. След 3 сезона и роли, които са завоевание в творческата му биография, напуска след разпадането на групата. Част е от състава на Народен театър за младежта София (1961 – 1965) и Театър „София“, на чиято сцена играе над 4 десетилетия.

Снимал се е в близо 70 филма. Сред тях са „Привързаният балон”, „Гибелта на Александър Велики”, „Мъже в командировка”, „Иван Кондарев”, „Масово чудо”, „Вик за помощ”, „Версенжеторикс”, „Пансион за кучета”, „Подгряване на вчерашния обед”, „Принцът и просякът”.

Самият той винаги е казвал, че се чувства повече гражданин на Созопол и Бургас, отколкото на София. Носител е на Наградата „Златен век – огърлие“ и грамота от 2019 година.

Волята на Досьо Досев бе да бъде погребан в Созопол, където обичаше да прекарва всяка свободна минута – сред морето, рибарите и приятелите художници, актьори, творци.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени