Connect with us

Олигархия

„Филтър“ сензационно: Васил Божков ще помага на Стефан Янев, влиза силно в коалицията

Published

on

Милиардерът Васил Божков ще помага на Стефан Янев за изборите на 2 октомври, пише „Филтър“. Тази гореща мълва се носи в политическия елит от седмица насам. Основният аргумент е включването на поредната малка партия в коалицията „Български възход“, което изненада мнозина.

Позабравената „Съюз на свободните демократи“ (ССД) обяви, че ще работи за стабилно управление като подкрепя Янев с подписано споразумение. Формално председател на ССД е Радослав Кацаров, но основателят и голямата фигура там е бившият столичен кмет Стефан Софиянски, който също като Стефан Янев беше и служебен премиер.

Точно като шеф на тази партия Софиянски се отцепи от СДС преди 20 години и спечели третия си мандат като градоначалник на столицата. След това влезе в парламента в коалиция със земеделците на Анастасия Мозер и ВМРО на Красимир Каракачанов.

Стефан Софиянски е свързан тясно с обвиняемия хазартен бос Васил Божков. Дъщерята на дългогодишния политик Ива е съпруга на единствения син на Божков Антон. Имат две деца – общи внучета на именитите си дядовци. Младите запазиха семейството си въпреки трусовете с акцията на прокуратурата и службите срещу най-богатия българин. Антон Божков е обвиняем и по делото срещу баща му като един от членовете на престъпната група. Той обаче остана в България и е на свобода с парична гаранция.

Апетитите на Божков към политиката са от 2020 година, когато стана мишена на правосъдието. Преди това е имал отлични отношения с всички управляващи през последните 30 години и дори е бил съсед на свата си Стефан Софиянски, защото офисите на фирмите му са в сграда точно до столичната община.

На изборите през април ССД подписа споразумение за участие със съюза на комунистите в България. Парафът отново беше на Радослав Кацаров, но истинският лидер Стефан Софиянски се намеси и развали договорката. За разлика от сега, когато е съгласен.

ССД няма структури в страната, а членовете са по-малко от 100, показа проверка на „Филтър“. Затова не е ясно каква подкрепа може да окаже партията на Стефан Янев, освен с процеси зад кулисите, които включват парите на Васил Божков.

Партията „Българско лято“, основана от Божков, няма да участва на вота, защото е включена в списъка „Магнитски“. На изборите през юли се явиха самостоятелно и спечелиха 50 хиляди гласа. Още тогава имаше версия, че Софиянски ще се коалира с партията на свата си, но това не се случи.

„Божков е човек с възможности и с доказани способности. Сигурен съм, че идеите му са добри. Бариерата да не сме с Божков на тези избори е позицията ни, че не можем да си правим семейни парти“, обяви тогава Софиянски, подкрепяйки индиректно хазартния бос.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени