Connect with us

Импийчмънт

Очаквали ли сте Румен Радев да се скара на Киро, че плюе Бойко Борисов!? Е, намекна му го!

Published

on

България се нуждае от стабилно редовно правителство и работещ парламент с дългосрочен хоризонт, така че да могат да се взимат и следват стратегически решения за страната. Това заяви държавният глава днес на среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Службата за демократични институции и права на човека (БДИЧП) към организацията откри на 31 август мисия за наблюдение на предсрочния парламентарен вот на 2 октомври. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчерта, че за да се увеличи избирателната активност на предстоящите парламентарни избори и да се постигне висока легитимност на вота, партиите и кандидатите за народни представители трябва да градят предизборната си кампания на съревнование на програми и работещи решения за изход от кризите, а не на лични нападки. Друг важен въпрос е доверието в машинното гласуване, което гражданите приемат като фактор за елиминирането на високия процент отчитани в миналото недействителни гласове, както и за противодействие на купения и корпоративен вот. В този процес е важна ролята не само на институциите, но и на политическите партии, посочи Румен Радев.   

Свободните избори и масовото гражданско участие в тях са стълб на всяко демократично общество, заяви още държавният глава и отново открои необходимостта партиите да не горят мостовете помежду си по време на предизборната кампания, защото след броени седмици ще трябва да работят за  управленско мнозинство и сформирането на правителство.

Представителите на мисията за наблюдение на предсрочния парламентарен вот от ОССЕ поставиха редица въпроси, свързани с организацията и провеждането на изборите, хода на предизборната кампания с посланията за противодействие на купения и контролиран вот.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени