Connect with us

Бай Ганьо

ДееБъ депутат: При нас народът яде евтин кашкавал! Оказа се, че ни пробутва… палмов такъв

Published

on

Млечни страсти се разразиха след вчерашния дебат с участие на Владислав Панев от ДБ и Любен Дилов-син от ГЕРБ. Причината – кандидатът от партията на Борисов даде кашкавала като пример за висока инфлация и заяви, че е по 30 лв./кг.

На момента Панев не успя да отговори – както призна по-късно в социалните мрежи, защото не знаел колко струва млечното изделие, което не консумира по лекарска препоръка. Вечерта в профила си във Фейсбук обаче качи снимка от веригата млекарници „Ракево“, където има и кашкавал на по-ниски цени.

„Понеже вчера Любен Дилов син орева БТВ в дебата ни при Цънцарова, че кашкавала стигнал 30 лева за килограм, ми пратиха снимка от магазина на Млекарница „Ракево“ на Раковска от същия ден. Отделно видях и реклама на Кауфланд за 15.99 лева. Не можах да реагирам навреме, защото доктора ми е забранил да ям кашкавал и съответно не купувам“, написа Панев.

„Но такава им е кампанията на ГЕРБ. Използват няколкото глобални кризи да докажат, че ако Бойко Борисов е още на власт няма да има война, скъпи суровини по пазарите и нарушени вериги на доставки. Което естествено е манипулация, ама те явно подценяват хората. Целта им е да продават страх. Да ни плашат. Нищо страшно няма да се случи. Напротив. България може спокойно да излезе по-силна от кризите. Много по-скоро, отколкото очакваме“, обобщи Владислав Панев.

Примерът с кашкавала, естествено, не е добър. Цената му, както и на сирена и колбаси, е твърде широко понятие. Защото разликата между отделните марки и качество варира в твърде широк диапазон. Отричане на убийствена инфлация при млечните продукти обаче е излишна, тъй като цената безспорно расте безконтролно, а много от популярните масови марки в суперите трайно удариха цени 25-35 лв./кг.

Миналото лято например по-скъпият кашкавал „Маджаров“ се намираше на цени от 18.89 лв. за кг. В момента същият продукт в същата разфасовка излиза по 32.12 лв./кг. в нескъпа верига супермаркети. Значително по-евтиният „Булгарче“ от 9,69 кг. /намален от 13,99 преди година/, в момента струва 19.56 лв./кг, като отново е в акция – а редовната му цена е 24,48 лв./кг.

В определени фирмени магазини, както в случая с „Ракево“, където вероятно няма намесен прекупвач и се разчита на собствен транспорт, може да бъде намерен кашкавал и на по-ниски цени – 15-25 лв./кг. в зависимост от модела. Вносни и имитиращи продукти също се намират на близки до тези цени.

Отричането на Панев на проблеми с цената не беше посрещнато добре от потребители, които коментираха поста му. Някои дори го заподозряха, че планирано рекламира конкретната млекарница.

Петър Недялков

На Маджаров е над 30лв, 28 е на промоция. Повишението е над 40%. При Ракево е над 50% поскъпването на кашкавала.

П.п. какво си говорят политиците:

-Много поскъпна кашкавала бе!

-Не е бе, само 50% се е вдигнал, ето ти снимка!

Иван Василев

Килограм качествен кашкавал се прави от около 8 литра краве мляко. Дори при изкупна цена на истинско мляко прави 8 лева. Дори да сложиш добра печалба за производител и търговец пак си стига 20 лева за кашкавал от краве мляко. За другите – овчи и кози – е логично по-скъпо. Освен това посочете ми средно голям или голям производител на млечни продукти, които да правят всичко от истинско мляко. То просто няма достатъчно суровина, дори да имаш доброто желание. При сиренето коефциента е 1кг./5л.

Росен Димитров

Понеже по-често купувам кисело мляко от всички млечни продукти преди февруари 2022 г. купувах стандартна кофичка кисело мляко около 1.00 лев, сега цена във същия магазин под 1.35 лева няма! Г-н Панев, колко процента инфлация е това и много или малко е това за вас, инфлация от 35% за 6 месеца?

Снежанка Василева

Да, Дилов е прав!!!

Истинският кашкавал е към 30 лева за килограм.

Този на снимката е с палмови мазнини, много вид, с вкус близък и ако при истинския 1 кг е с един обем, при „евтиния“ обема е наполовина.

Така е и със сирене, колбаси, месо.

Дори на менте храни цените са много високи и не спират да се повишават.

Камелия Рангелова

Ами 30 лв. Явно не политиците не ядат от магазините. На колко места има магазини на тази Млекарница? То прясното мляко отива вече 4 лв. Пълни глупости пишете! Пълни!

Мариана Манолова

Къде го намерихте този кашкавал на тези цени? Явно не пазарувате!

Стефка Накева

А вие сигурен ли сте че това от 18 лв. е точно кашкавал, защото пазарът е пълен с имитиращи продукти? Качественият кашкавал е 25 лв. и нагоре.

Най-четени