Connect with us

Парламент

Парламентът поиска оставката на Гешев и прокурор №1 се разгневи: Вършете си работата, а не газете закона

Published

on

Управляващата коалиция излезе със специална декларация от трибуната на Народното събрание, в която беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„Управляващото мнозинство – „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, призова в декларация Гешев да подаде оставка. Тя бе прочетена от Андрей Гюров, председател на ПГ „Продължаваме Промяната“. Той посочи редица мотиви за искането, последваха бурни аплодисменти в залата.

„Коалицията, като отчита, че системната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се различават от ЕС, като отчита констатациите на институциите на ЕС – редица доклади, загриженост за корупция по високите етажи, след скандала „Апартаментгейт“, аферата с къщите за гости, Росенец, като отчита принципната позиция в Националния план за възстановяване и устойчивост, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, като отчита ниските нива на доверие в главния прокурор и масовите протести, като отчита бездействието на Прокуратурата за корупция по високите етажи, което доведе до санкции по „Магнитски“, като отчита казусът „8-те джуджета“, фалитът на КТБ, като отчита избирателното активиране на ръководството на Прокуратурата, като обръща внимание на редица политически изказвания на главния прокурор, като подчертава злоупотреба с власт и нахлуването в президентството, като подчертава, че Специализираната прокуратура поиска СРС за опозиционни лидери и граждани, като отбелязва, че във ВСС е поискано освобождаване на главния прокурор, в българската прокуратура работят и много достойни професионалисти, като отчита, че към настоящия момент липсват други механизми, призоваваме главния прокурор на Република България да подаде оставка, като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции, защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите“, заяви Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

Гюров отбеляза и подслушването и побоите на протестиращи и журналисти по време на летните протести от 2020 година.

Минути по-късно от пресслужбата на Прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се казва:

„Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022 г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.

Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани.“

Най-четени