Connect with us

Олигархия

47 милиона! Чудовищен обир на Васил Божков! Олигархът сигурно е бесен в Дубай

Published

on

Съдът потвърди на първа инстанция, че частната лотария на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков действително е ощетила държавата с десетки милиони левове, като е плащала незаконно занижен размер на таксата за хазарт, предава „Медияпул“.

Компанията „Ню Геймс“, която организираше лотарията и въртеше милиардни обороти, е осъдена на първа инстанция да плати на НАП 47.6 млн. лв. държавни такси за хазарт плюс лихвите за периода 2015 – 2019 г. Това става ясно от решение на Административен съд – София град (АССГ) от 26 август по едно от ключовите данъчни дела на Божков срещу държавата.

От общата сума 34.9 млн. лв. е главницата на дължимите, но невнесени държавни такси за хазарт, а 12.7 млн. лв. са лихвите за петгодишния период. Давността на част от задълженията е изтекла, като то ще се погаси изцяло по давност в края на 2024 г., става ясно от решението.

Решението от 26 август е втора голяма развръзка по спора между Божков и държавата за невнесените такси за хазарт. На 8 март 2021 г. АССГ се произнесе по най-голямото данъчно дело на бизнесмена – това на „Еврофутбол“ (№2519/2020 г.), с което компанията за залози бе осъдена да плати на държавата близо 330 млн. лв. Решението бе оспорено пред Върховния административен съд на втора инстанция, където в момента е висящо, а тричленният състав е отзовал съдията-докладчик Росица Драганова заради нейни предходни лични и служебни отношения с процесуалните представители на НАП.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени